Quantcast
Channel: Hundstallet
Viewing all 3898 articles
Browse latest View live

Tess

$
0
0

Om
Tess kom in till oss på grund av att hennes ägare avlidit.Tess är till en början en blyg liten tjej. Men när man lärt känna varandra så är hon en helt underbar och livsglad tjej.
När Tess kom in till oss så var hon väldigt mager. I sitt nya hem så kommer hon behöver gå upp i vikt och bygga mer muskler på kroppen. Detta är något den nya familjen kommer få fortsätta jobba på.Tess har även en päls som kommer behövas trimmas regelbundet och skötas.

Känner du att Tess är hunden för just dig! Tveka inte på att skicka in en intresseanmälan.

Inlägget Tess dök först upp på Hundstallet.


Alma

$
0
0

Om
Alma kom in till Hundstallet som en privat omplacering pga att familjen inte längre kunde tillgodose hennes behov. Hon är köpt i Spanien och vi vet inte huruvida hon kommer från jaktlinjer eller inte.

Lilla Alma är underbar! Hon är aktiv, precis som en Beagle ska vara, tillgiven och fantastisk att umgås med. Hon är helt enkelt hunden med stort H. Hon kan vara lite försiktig vid mötet med nya människor, men om du erbjuder henne en liten godbit och hon får nosa av dig är ni sedan bästa kompisar!

Den här tjejen ÄLSKAR mat! Hon kan jobba länge för en liten godbit och hon skulle nog kunna tjuva en matbit eller två om tillfälle ges. Inomhus är hon lugn och mysig. Hon vill vara där du är, och gärna så nära som möjligt.

Vi har tidigare lämnat ut Alma på prov i en miljö med mycket bilar och folk i rörelse, dessvärre visade det sig att Alma inte mådde bra i denna. Efter några incidenter valde vi att hämta hem Alma eftersom hon inte kunde hantera situationerna som uppstod (mer info om detta fås vid kontakt). Tyvärr tycker många som inte hört allas version att vi handlat fel genom att ta hem Alma från provhemmet. Detta har resulterat i att vi inte kunnat göra reklam för Alma på sociala medier då kommentarsfälten fyllts med negativa kommentarer som urartat. Dessa kommentarer har naturligtvis inte hjälpt Alma att hitta sitt nya hem utan snarare förstört hennes chanser. Nu vädjar vi till er hundvänner att hjälpa oss att att hitta rätt hem till henne. Vi tror på henne!

 

Inlägget Alma dök först upp på Hundstallet.

Knut

$
0
0

Om
Knut kom till Hundstallet som ett polisärende och är nu överlåten till oss för omplacering. Knut är i den åldern då han är yster, glad, busig och tålamodsprövande på en och samma gång. Han överöser dig med kärlek och är en otrolig vänlig och charmig kille.

Knut är en liten bebis mentalt och behöver mjuk och positiv träning, mängder med trygghet och kärlek. Får han det är vi tvärsäkra på att han kommer bli den perfekta familjehunden och vara dig trogen, för alltid.

Inlägget Knut dök först upp på Hundstallet.

Flisan

$
0
0

Om
Flisan kom in till oss på Hundstallet som en privat omplacering. Hon är en helt underbart glad och trevlig tjej i sina bästa år – som är väldigt aktiv och pigg trots några år på nacken. Flisan är väldigt mjuk i sitt sätt att vara, älskar människor och tycker det mesta i livet är superkul.

Känns det som att Flisan skulle vara den perfekta hunden för dig? Tveka inte, hör av dig!

 

Inlägget Flisan dök först upp på Hundstallet.

Månadens hund januari 2018: Vicke!

$
0
0

Kommer ni ihåg lilla Vicke som var med i Bagges Hemlösa Hundar? Han kom in till Hundstallet i oerhört dåligt skick. Istället för att ha en frisk mun var den full av en brun, varig sörja. Tänderna var katastrofala och han hade svårt att äta på grund av hans dåliga munstatus. Vicke fick den vård han behövde och hos veterinären drog man ut 14 ruttna tänder. När tänderna var åtgärdade kunde jakten på hans nya hem börja. Anna på Hundstallet hittade Pearl, och det var det bästa som kunde hända lilla Vicke, nu hade han hittat sitt alldeles egna, perfekta hem. Nedan är deras historia.

”Det tog inte många sekunder innan jag öppnade mejlen och slängde iväg en intresseanmälan på Vicke. Det var i slutet av september som jag satt och scrollade igenom mina sociala flöden, allt gick i en himla fart tills jag fick upp Hundstallets senaste post på Instagram – då tog det stopp. Där fanns en video på en fluffig liten typ, glad som tusan och med en aningen förvirrad blick – och han snurrade in fram mot kameran. Jag föll som en fura. Helt pladask! Vems är den här hunden? Jag ställde en öppen fråga i kommentarsfältet om han var uppe för adoption eller om han tillhörde någon i personalen. Jag fick inget svar. Dagen efter dök han upp igen på Hundstallets Instagram-konto, då på en bild från Agrias hundpromenad. Fortfarande fanns där ingen information om honom. Men så, tre dagar efter det så låg jag sjuk hemma i soffan. Då plötsligt dök han upp på Hundstallets Facebook-konto, världens bästa Vicke med finurlig uppsyn. Jag slängde mig på telefonen och mejlade Anna direkt.

Jag berättade för henne hur mina föräldrars hund Tummen (ja lika mycket min och brorsans) hade korsat regnbågen vid påsk samma år och att jag saknade honom så det gjorde ont. Jag berättade om att jag själv länge velat ha en hund och då gärna en pomeranian – precis som Tummen var, och att när jag såg Vicke så kändes det som om det var menat. Tumme-tott och Vicke-vire, ja ni hör ju?!

Anna ringde upp mig och berättade mer om Vicke och vi bestämde träff senare under veckan. Samtidigt berättade hon att Vicke var en av stjärnorna i nya tv-programmet ”Bagges hemlösa hundar” med Anders Bagge som programledare, som spelades in under hösten 2016. Inför första mötet var jag fruktansvärt nervös. Vad hade jag gett mig in på? Hade jag verkligen tänkt igenom det här? Hur skulle det gå att få ihop med allt jobb? Men när jag väl fick träffa Vicke, när Bagge bar in och satte honom i mitt knä så var alla tvivel som bortblåsta. Några veckor senare fick jag hem Vicke på prov över helgen. Vi började med ett besök på mitt jobb där alla föll som furor för honom, därefter åkte vi hem och Vicke hittade sin plats direkt – först på soffans divan, men när jag sedan satte mig ner så kröp han tätt intill och somnade bredvid. Sedan dess har det varit Vicke och jag mot världen. Det var den 14 oktober 2016. Inte trodde jag att en sådan liten kropp kunde innehålla så mycket kärlek.

När jag i januari 2017 sjukskrevs för utmattningssyndrom var Vicke min räddning, utan honom hade jag troligtvis inte lämnat sängen alls. Jag orkade inte, knappt fungerade, varken i knopp eller kropp. Men jag ville fungera – för hans skull.

Han är världens mysigaste kille, väldigt social, alltid glad och ett en riktig gottegris. Vicke älskar att åka tunnelbana, tåg, buss – ja de flesta färdmedel och aldrig går han så snabbt som till just tunnelbanestationen där vi bor, sedan sitter han i mitt knä och spejar på alla som går på och av och charmar varenda kotte.

Vicke älskar att ta sovmorgon och kan lätt sova till lunch om han får, likaså står han och väntar vid sängen på kvällen för att jag ska lyfta upp honom så att han får gå och lägga sig. Sen ligger han där och snarkar högre än en vuxen karl.

Jag kan säga med ärlighet att jag aldrig varit med om en hund som fått så mycket blickar och uppmärksamhet som Vicke får. Visst, vår förra hund Tummen var det också många som stannade till för att titta på – men Vicke är i en helt annan division. Vi har blivit stannade så många gånger för att folk velat fotografera, klappa, fråga om rasen och beundra honom hur fin och snäll han är.

I somras så var jag bjuden på bröllop hos en släkting i Skåne, självklart fick Vicke följa med och fick en egen stol samt mat serverad, gissa hur nöjd han var?!

När vi stod och tittade på Prideparaden, även det i somras så stannade (jag skojar inte) säkert närmare 80-90 personer för att krama, klappa, fotografera och säga vilken fantastiskt söt hund jag hade – och Vicke tar uppmärksamheten med ro. Han är typ alltid coollugn och njuter bara av det. Ibland ber han nästan om den också och liksom siktar på att ”gå in i folk” när vi är ute och promenerar, vilket jag brukar ha roligt åt. Fortfarande möter vi människor som minns honom och känner igen Vicke från tv och som vill veta hur det har gått med honom och med hans problem med tänderna.
Vicke var på återbesök under vintern och den här gången behövdes inga tänder dras som tur var. Vi har kämpat på med tandborstningen också – i början blev han skitarg när jag kom i närheten av munnen men numera ligger han lugnt i soffan när jag borstar de få tänder han har kvar, därefter brukar han hoppa ner och skölja munnen genom att dricka lite vatten.

Jag har sedan jag fick hem Vicke börjat göra efterforskningar på honom och bland annat fått lite kontakt med uppfödaren samt även skrivit med hans syskons ägare. Jag har till och med fått en valpbild på Vicke och hans syskon skickad till mig vilket värmde otroligt i mattehjärtat.

Jag och Vicke har även lärt känna så många nya personer OCH hundar i Sverige men också utomlands – främst genom hans egen Instagram (lol har blivit en crazy dog lady) och Facebook där jag gått med i flera hundgrupper. Men vi har också lärt känna och bekantat oss flera personer bara av att vara ute och promenera. Att vara hundägare är verkligen en social grej. Alla som tror att man är bunden och inte kan hitta på saker – tänk om! Vicke följer med på fik, på restauranger och även på stan ibland när jag vet att butikerna tar emot hundar. Han älskar att vara med överallt och sitter gärna i mitt knä och spejar. Han är verkligen världens mest fantastiske lille kille och man skulle aldrig tro att han blir tio år i mars med tanke på hur mycket snurr och energi som finns i den lilla kroppen.

Det finns så mycket jag skulle kunna berätta om honom, hur mycket han lärt mig, gett mig och hur livet förändrats till det bättre sedan han trädde in i mitt liv. Men jag hoppas det jag hittills berättat kan ge ett hum om hur mycket han betyder för mig. Och kanske även bilderna kan ge en inblick i hans nya liv – och så även mitt.

Vill ni så är ni alla så välkomna att fortsätta följa honom på Instagram, där heter han vickethewhirlwind. För det är just vad han är – en riktig liten virvelvind som snurrade in i mitt hjärta och nu fastnat där för evigt.”

 

Inlägget Månadens hund januari 2018: Vicke! dök först upp på Hundstallet.

Dog parkour – för tryggare hundar!

$
0
0

På Hundstallet är dog parkour en del av de dagliga promenaderna. Här slipas balans, koncentration och kroppskontroll. Men också kontaktvilja och självförtroende får en boost!

text och foto: Karin Wallén

Parkour. Den som hört talas om det tänker förmodligen på människor som klättrar över murar, hoppar från hustak, gör volter från ett trappräcke. På samma sätt finns extrema versioner av dog parkour, som är hundarnas variant. På Youtube finns filmer som visar hundar som utmanar tyngdlagen och kroppskontrollen på sätt man inte trodde var möjligt. Låt oss säga det med en gång: Det är inte den typen av dog parkour Hundstallet håller på med.

– Man kan säga att vi nästan alltid lägger in dog parkour på hundpromenaderna. Det finns så otroligt mycket man kan göra, och även om det är små övningar betyder det mycket i arbetet med hundarna, säger Linda Kornesjö, hundskötare som även är med i pedagogikgruppen.

Många hundar som kommer in till Hundstallet är knappt medvetna om att de har en kropp. De fokuserar på allt som händer omkring dem, och vet inte vad de gör med sina tassar. Att få en sådan hund att fokusera om och bli mer närvarande är en av många saker som dog parkour kan göra.

– Det behövs egentligen inte mer än en sten eller en trottoarkant för att man ska kunna göra olika övningar, säger Karin Lundberg, en av två pedagogikansvariga på Hundstallet.

Hon nämner att sätta upp tassarna på en sten som en grundläggande övning som alla kan göra. Det kanske låter enkelt, och vissa hundar förstår snabbt. Men med andra hundar är det en utmaning att ens få hunden att bryta fokus på något annat, och istället hänga med på vad människan vill att den ska göra. Med godis och uppmuntran brukar det gå vägen.

Tassarna på stenen, inga problem. Schäfer-huskyblandningen Angel visar Karin Lundberg vad hon kan.

Till en början kan det räcka att gå fram till en sten, för att få en belöning. Nästa steg kan vara att sätta upp tassarna. Ytterligare nästa steg är att hoppa upp på stenen, och efter ett tag att till exempel ge vacker tass från sin position på stenen.

Sitta på stenen och hålla upp tassen. Det gör jag så gärna för en godbit! Sixten är med på allt.

Framtassarna på en sten och baktassarna på en annan. En bra övning i kroppskontroll för blandisen Angel.

– Men man måste ta små steg i taget och då och då gå tillbaka till grunden igen. Det ska inte förekomma någon press, säger Linda.

Så småningom kan övningarna komma till större nytta än många kan föreställa sig. En osäker hund som har för vana att göra utfall mot andra hundar kan börja se en sten som en trygg plats. I den situationen kan stenen användas som en positiv tillflyktsort.

– Det kan bli en väldigt bra avledning när ett jobbigt hundmöte närmar sig. Men då krävs det att den har lärt sig det här i en trygg kontext tidigare, säger Linda.

En hund som börjat öva sig på olika underlag och med olika förutsättningar utomhus kan dessutom bli lättare att hantera i helt andra situationer. Att till exempel hoppa upp på ett undersökningsbord eller in i en bil kan nu bli lättare.

Dessutom är dog parkour en träning i följsamhet. Människan i andra änden av kopplet börjar hitta på roliga saker på promenaden, saker som dessutom generar belöningar och beröm. Inte undra på att hunden börjar se personen som en tillgång – någon att följa. Framförallt bygger hunden upp sitt självförtroende, genom att steg för steg bli mer medveten om sin kropp och hur den klarar att balansera på olika underlag.

Labbe-golden-bordercolliemixen Sixten gillar dog parkour

Koncentration och uthållighet

Som ett nästa steg i träningen kan man låta hunden sitta lite, lite längre på den där stenen eller trädstammen i skogen. Koncentration och mental uthållighet börjar då långsamt att utvecklas – men som alltid gäller det att återgå till grundövningarna och inte pressa för hårt.

Men annars är det mest fantasin som sätter gränser för vad man kan göra. Kanske kan hunden snart inte bara balansera på stammen utan även vända på den, eller snurra på stenen. Bara allt sker med omsorg om hundens säkerhet.

Konstigt material den här metallen, och kall och hal är den också! Men om tassarna åker upp kommer belöningen direkt!

– Självklart ska man ta det extra försiktigt med hundar som har artros eller är skadade. Men allmänt ska man också passa sig särskilt för att hoppa ner från höga höjder. Det är där det sker mest skador. Man ska också tänka på att värma upp hunden innan man börjar göra mer avancerade saker, säger Linda.

Hon minns särskilt en hund som hade stor nytta av dog parkour-övningarna:

– Dobermannen Sam, som har dålig syn. Han växte verkligen med övningarna. Han blev noga med att känna efter med tassen, och han lärde sig också att bli trygg med oss och vad vi hittade på.

Fotnot: Bäst är att använda sele på hunden när man  ägnar sig åt dog parkour.  Men på Hundstallet måste hundarna av säkerhetsskäl ofta ha halsband.

 

Inlägget Dog parkour – för tryggare hundar! dök först upp på Hundstallet.

Behöver du omplacera din hund i STHLM?

$
0
0

Hundstallet Stockholm kan nu ta in ett tiotal hundar för omplacering från privatpersoner.  Många söker sig till oss när de letar hund, därför har vi ett stort urval av kärleksfulla- och seriösa intressenter.

Vi förbehåller oss rätten att välja individer som vi tror att vi kan få ut i nya hem inom rimlig tid.

För mer information maila till jenny@hundstallet.se eller ring till receptionen på 08-20 38 48. Telefontid är måndag till torsdag 9.00-12.00

På bild är Zeke som omplacerades till ett nytt, kärleksfullt hem.

.

Inlägget Behöver du omplacera din hund i STHLM? dök först upp på Hundstallet.

Nova

$
0
0

Om
Nova kom till Hundstallet som en privat omplacering. Hon har mycket jakt i sig och bör inte bo med katt av denna anledning. Hon är väldigt kärleksfull och tackar inte nej till en kelstund i soffan.

Nova behöver träna på hantering speciellt vid pälsvård och runt kloklippning. Detta är situationer som är väldigt stressande för henne. Nova blir även stressad vid hundmöte och vill gärna fram och hälsa.

Novas nya familj bör ha lite ensamtid och se henne som en del av familjen. Hon är väldigt kärleksfull och förtjänar familjens fulla uppmärksamhet. Om du känner att Nova är hunden för dig så tveka inte på att höra av dig!

Inlägget Nova dök först upp på Hundstallet.


Calima

$
0
0

Om
Calima kom in till Hundstallet som en privat omplacering på grund ändrade förhållanden. Calima är söt som socker och rar i sitt sätt. Hon är en supergullig hund men en fantastisk personlighet! Hon kan vara lite reserverad och blyg i första mötet med nya människor, men lättar snabbt upp och är då glad och nyfiken. Calima är också en envis tjej som vet vad hon vill, t.ex. vill hon inte gå ut när det regnar, så är det bara! Hon är kelig, kärleksfull, sitter gärna i knät och ÄLSKAR att få massage. Det händer att Calima vill ha lite egentid och hon går då och lägger sig i sin korg för att få lite lugn och ro.

 

Inlägget Calima dök först upp på Hundstallet.

Hundstallet Skånes spännande år

$
0
0

Hallå Alexandra Boijsen, stallchef för Hundstallet Skåne!

Hur har 2017 varit?

Alexandra Boijsen

– Det har varit spännande. Vi öppnade ju officiellt hösten förra året, men det tog ett tag innan verksamheten kom igång på riktigt, så i princip alla omplaceringar har ju skett i år. Totalt har vi haft 45 hundar som passerat genom Hundstallet. 35 av dem har vi omplacerat här och av de tio övriga har majoriteten gått upp till Stockholm för att få nya hem där.

Hur fungerar samarbetet med Stockholm?

– För oss har det ju varit många första-gången-upplevelser under det här året, och vi kan alltid stödja oss på all erfarenhet som finns i Stockholm. Samtidigt måste vi utveckla vårt sätt att göra saker, eftersom vi är färre i personalen, har ett mindre hundstall, och har en helt annan miljö omkring oss. Vi har fått igång ett bra utbyte där vi tar en del hundar från Stockholm om de har fullt, eller när de har hundar som behöver lite mer lugn och ro. Samtidigt kan de kan ta hundar från oss som vi har svårt att hitta hem åt, eftersom de har tillgång till fler intressenter. Det har funkat toppen!

Hur har mottagandet från omgivningen varit?

– Det har varit väldigt bra. Många känner till oss nu och man märker ett stort flöde av hundar som är på väg in, det är ett evigt tryck på de tio boxplatser vi har. Det märks att vi behövs. Som mest har vi haft 14 hundar samtidigt, men då har det varit valpar också. Vi har haft två valpkullar under året. En kull föddes här och en som kom in när de var åtta veckor. Det känns häftigt att vi kunnat hjälpa dem till en bra start i livet.

Ni har haft Öppet hus också?

– Ja! Och det har vi fått jättebra gensvar på. Först hade vi ett öppet hus i september, och sedan hade vi ett öppet hus med jultema i december. Då hade vi 410 besökare som passerade genom stallet. Vi hade försäljning av profilprodukter, visade upp en del av stallet, informerade om verksamheten och bjöd på glögg och pepparkakor. Djurens vänner, som vi delar fastighet med, hade också öppet hus med loppis och fika.

Hur har verksamheten utvecklats under året?

– Organisatoriskt har vi hittat vårt arbetssätt. Vi lär oss varje dag nya saker om hur vi ska jobba och tänka. I dagsläget har vi 32 volontärer. Vi har även ett gäng helghem som gärna ställer upp och tar hundar på helgerna och jourhem som kan ta hundar på längre tid. Alla såna rutiner börjar sätta sig.

Vad önskar ni er inför 2018?

– Jag hoppas att vi ska kunna hjälpa så många hundar som möjligt och att vi kan ge dem de bästa möjligheterna att lyckas på vägen. Vi fortsätter att göra allt för att hundarna ska ha det så bra som möjligt. Vi aktiverar dem med utflykter, blodspår och andra saker som stimulerar dem. Vi har precis fått en kickbike som vi kommer att utnyttja för de hundar som vill dra. Målsättningen är alltid att förbättra förutsättningarna för hundarna vi har här.

Inlägget Hundstallet Skånes spännande år dök först upp på Hundstallet.

Gizmo

$
0
0

Om
Gizmo är en härlig och glad kille som älskar utmaningar. Gizmo har viss foderallergi och äter därför ett specialfoder som han svarar utmärkt på. När du vunnit Gizmos förtroende så har du fått en bästa vän för livet.

Inlägget Gizmo dök först upp på Hundstallet.

Roxy

$
0
0

Om
Roxy lämnades in till hundstallet pga ändrade ägarförhållanden. Han är den goaste och keligaste killen man kan tänka sig och den som träffar Roxy kan inte släppa hans vänliga blick och mjuka framtoning.

Roxy är van att bo i hus med tomt på landet och vill därför inte bo i stadsmiljö. Han gillar att åka bil, är van att få följa med på de mesta och framförallt ha massor med sällskap.

Roxy tycker om barn men har inte bott med några tidigare. Eftersom han har lätt för att gå upp i stress ser vi därför inte att han ska bo med alltför små barn i sitt nya hem.

 

 

 

Inlägget Roxy dök först upp på Hundstallet.

Charlie

$
0
0

Om
Charlie kom in till Hundstallet på grund av att han inte riktigt höll måttet i de stora jaktmarker ägaren hade. Han har korta förföljanden men det har skjutits älg och vildsvin för honom.

Han har varit en högst älskad kille som fungerar bra tillsammans med både andra hundar och med barn. Charlie är oerhört kärleksfull, snäll och har ett hjärta av guld! I honom får du den snällaste familjemedlemmen du kan tänka dig, men även en bästa kompis att ha med dig i skogen med jakt och viltspår som favoritaktiviteter.

Inlägget Charlie dök först upp på Hundstallet.

Molly

$
0
0

Om
Molly kom in som en privat omplacering på grund av ändrade familjeförhållanden.

Det är lätt att bli förälskad i Molly. Hon är en sådan härlig, mjuk tjej som aldrig får nog av kel och uppmärksamhet. Trots att Molly är en äldre dam är hon en hund som älskar att vara ute och röra på sig, lika mycket som att kura ihop sig i en varm soffa – för Molly är åldern bara en siffra.

Molly har fått flytta runt en hel del i sitt liv, därför vill vi poängtera att detta ska bli den allra sista gången.  Nu vill hon hitta hemmet där hon får stanna livet ut, det är Mollys tur nu!

 

Inlägget Molly dök först upp på Hundstallet.

Tiger

$
0
0

Om
Tiger kom in till Hundstallet då han inte var riktigt trygg med barnen i familjen (12-årsåldern) och då man nu fått en liten bebis så vågade man inte ha kvar honom. Tiger är mycket riktigt en osäker kille som kan ha svårt med hantering. Han vaktar dessutom mat och ben och konflikter kan uppstå ganska lätt. Han är egentligen en mjukis och behöver enormt mycket tid och tålamod samt positiv träning för att kunna bli trygg. Tiger kommer inte placeras i barnfamilj, finns barn så måste de vara tonåringar men helst ska han bo med en ensam person eller hos ett par. Han älskar närhet och mys och gillar andra hundar. En fördel om det finns liknande hund i familjen. Tiger kan nog få mycket stöd ifrån en annan trygg hund och vi tror att det kan knäcka koden till hans välbefinnande. Med Tiger följer självklart en träningsplan.

Inlägget Tiger dök först upp på Hundstallet.


Zito

$
0
0

Att vara helghem åt Hundstallet skulle vara ett bra sätt att vara hundfria och ändå få ha hund ibland, tyckte Kristina och Laith. Men så kom Zito in i deras liv och fick dem på andra tankar.

Det har gått drygt ett år sedan den där gången då Zito dansade in i lägenheten på Södermalm i Stockholm för första gången. Kristina Falk Strandberg och Laith Al-Robaye hade redan varit helghem åt Hundstallet i ett par månader, och hunnit ta emot hundar som rottweilern Sylvester och schäfern Stella. Men när blandrasen Zito gjorde entré skulle det bli början på något mer. Här kom ett yrväder som behövde landa och finna lite lugn och ro.

– Han var väldigt uppe i varv, väldigt busig. Nästan så vi undrade hur vi skulle klara av det. Men vi visste ju också att det tar tid innan hundar visar sitt rätta jag, säger Kristina.

Ingen känner till Zitos bakgrund. Han lämnades på ett hundpensionat och blev aldrig hämtad igen. Det blev ett fall för Hundstallet.

En riktig komiker

När han stormade in hos Laith och Kristina var han en riktig clown. Han testade att göra olika konster, höll hov och ville charma alla som kom i hans väg.

– Idag är han betydligt lugnare, men han är fortfarande en riktig komiker. Han får oss att skratta varje dag, säger hon och ler åt den stora hunden som för tillfället försöker gömma ett ben i soffan genom att putta in det bakom kuddarna, och sedan ”skopa” något osynligt över det med nosen.

Både Kristina och Laith har haft hundar tidigare. Laith hade en rottweilern, och Kristina en blandning mellan amstaff och pitbull. De hade erfarenhet av hundar med en del problembeteenden, och kunde gärna ta emot en hund som hade ett visst bagage. Men bara som helghem. Nu skulle de ju ha några hundfria år, hade de tänkt.

– Vi ville passa på att resa mer, och dessutom jobbade vi ju båda heltid. Att vara helghem var det perfekta substitutet, säger Kristina.

Hon var den som ville ha allt planerat i detalj innan de skulle börja fundera på att skaffa hund igen. Laith trodde mer på att det löser sig.

– Det perfekta tillfället uppstår ju aldrig, säger han och ler.

Laith var redan så förtjust att han hade börjat göra helgerna längre. Passade på att förlänga helgen med någon dag för att få ha Zito lite längre. Under julen tog han två veckor ledigt så att han kunde bo in sig lite mer. Lika pigg som vanligt rusade Zito in, men efter ett tag visade det sig att han hade mycket sömn att ta igen. Han slocknade och sov ofta djupt. På nyår stannade de hemma för att han skulle få det så lugnt som möjligt, och när fyrverkerierna satte igång sov Zito som en stock.

Utan att veta vad den kraftfulla blandrasen varit med om tidigare kunde Kristina och Laith tidigt se att han var en glad själ som inte hade några stora problembeteenden.

– Han kunde åka i rusningstrafik på t-banan utan problem. Han gör inga utfall mot andra hundar, och han är väldigt förtjust i barn och vill gärna gå fram till barnvagnar, säger Laith.

När det nya året började hade de börjat få lite ont i magen över att Zito förmodligen skulle hitta ett hem snart, samtidigt som det förstås var precis vad de önskade honom. När en intressent ångrade sig blev de trots allt lättade. De insåg att det här var deras hund.

Pusslandet började för att få vardagen att funka. Snart hade allt fallit på plats med arbetsgivares tillåtelse att jobba en del hemifrån och ibland ta halvdagar. Dessutom hade Kristinas pappa, pensionär och kär hundvän, träffat och fallit för Zito. Nu är han en extrahusse som kommer och promenerar och umgås med honom när riktiga husse och matte jobbar.

– Numera kan han vara ensam i ungefär en och en halv timme också. Vi satte upp en kamera för att kunna se vad han gör, och han tar det mest lugnt och vilar, säger Kristina.

Träning och vila

Zito är registrerad som en blandning mellan pitbull och rottweiler, men Laith och Kristina tror att det kan vara andra raser i honom.

– Vi ska göra ett dna-test även om det inte är helt tillförlitligt. Det är ju spännande, och det kan vara bra att veta lite mer vad man har att göra med, vilka rasegenskaper som finns där, säger Kristina.

Att han behöver aktivering är helt klart. Men det gäller att aktivera på sätt som inte får honom upp honom för mycket i stress, och att vara noga med att varva träning och vila.

Sedan han flyttade in på riktigt i mars 2017 har det blivit flera kurser.

– Han är jätteduktig på att spåra, både personspår och viltspår. Han behöver både motion och mental träning för att må bra. Men vi ser också till att han får den vila han behöver, säger Kristina, som gärna sysselsätter Zito med övningar för hjärnan. Laith är den som tar ut honom i löparspåret.

Det är kontrasterna som gör livet, tycks Zito tycka. På morgnarna är han trött och vill gärna ligga kvar i sängen längre än de tvåbenta.

Så småningom skulle Laith och Kristina vilja skaffa en hund till, men första ska Zito landa ännu mer ordentligt. Han är bara två år och utvecklas fortfarande. Men den han är idag är väldigt annorlunda än för ett år sedan. En betydligt lugnare och mer harmonisk hund, men fortfarande en charmig clown.

– Det är ju inte alla som gillar den här typen av hundar, men mest brukar vi faktiskt få positiva kommentarer. Det händer då och då att även en del äldre människor stoppar oss och vill hälsa för att han ser så trevlig ut, säger Kristina.

 

LITE FAKTA OM ZITO 

ålder: 2 år
favoritplats: Sängen. Att hoppa upp på kvällen, bädda till det och sedan lägga sig tillrätta.
favoritgodis: Lammchips.
favoritsak: Kongbollen.
övrigt: Husse och matte har ordnat ett par träffar med andra hundstallshundar vid Hellasgården i Nackareservatet. Något de gärna gör igen.

Text och foto: Karin Wallén

Inlägget Zito dök först upp på Hundstallet.

Hur går det för Hundstallet i Göteborg?

Sigge

$
0
0

Om
Sigge kom in till Hundstallet på grund av ändrade förhållanden. Han är en renrasig Beagle med stamtavla. Sigge har tidigare i livet jagat med sin ägare. Enligt uppgift så är han rådjursren men jagar glatt räv och även vildsvin. I nuläget har Sigge några kilon för mycket och behöver någon som inte faller för hans bedjande ögon utan håller efter lite på maten.

Vid första mötet kan han vara något försiktig men lättar snabbt upp. Det här är en guldkille som bara väntar på att bli någons familjemedlem och jaktkompis.

Inlägget Sigge dök först upp på Hundstallet.

Bino

$
0
0

Om
Bino kom in till oss på grund av ändrade förhållanden. Det här är en helt underbar kille som charmar alla. Han är en liten studsboll och är supersnabb när han är på det humöret. Bino älskar att vara nära sin matte eller husse. Han vill gärna ligga i famnen eller nära en i soffan.

Eftersom han fortfarande är valp så kan olyckor hända inomhus. Vi vill även påpeka att om man är allergisk så behöver denna ras inte vara allergivänlig.

 

Inlägget Bino dök först upp på Hundstallet.

Marscha

$
0
0

Om
Marscha kom in som en privat omplacering på grund av ändrade förhållanden. Hon kan vara lite blyg till en början men detta går snabbt över. Hon tycker att större hundar är läskiga och kan skälla ute på promenad. Hon trivs bäst med hundar i samma storlek som henne.

Det här är en fantastisk liten stjärna som bara längtar att hitta sin egna familj där hon kan få tonvis av kärlek.

Inlägget Marscha dök först upp på Hundstallet.

Viewing all 3898 articles
Browse latest View live